Elektronik

Serbest elektronların etkisiyle oluşan olayları inceleyen bilim dalı (TDK) Bunu ilk ya da ortaokul kitabımın küçük sözlüğünde okuduğumda gayet şaşırmıştım. Seneler sonra tekrar sözlüğe baktım ve aynı tanımlamayı gördüm. Doğru tabi, bizim beklentimiz dışında da olsa doğru.. TDK’yı her “muhteşem” kelime önerisi içini takdir etmesem de bu kelimeyi olduğu gibi kabul etmek mantıklı sanırım..

Evet elektronik, mesleki olarak belli başlı bir eğitim almamış olsam da, hobi olarak sanırım hayatımda en eski uğraştığım konudur, hem elektrik hem de elektronik olarak tabi.. Zaten bunları aslında bence ayırmak da mümkün değildir. Önce farklı gibi gelir ama bazı uygulamaları gördükçe aslında aynı alanın farklı uygulamaları gibi gelmeye başlar.. Sanırım 1987’den beri falan uğraştığıma göre bunu söylemem abes olmaz..

1988.. Bu da okuma yazmam kadar eski, durun bir de 1988’de bilgisayar kullanımım da var ama o, öbür sayfada kendine yer bulacak. Nasıl başladım bilemiyorum aslında tam olarak, çevremde elektrikçi vs. yoktu örnek alacak.. Karşıda değerli “Apo abi” vardı, Simtel Yetkili Servisi elektronikçi.. Bana sürekli arızalı kartlar falan verirdi, ona ilk ustam desem yalan olmaz sanırım. Sanırım içten gelen bir şeydi ve Abdullah Ağabey’in de yardımıyla biraz temellendirme imkanım oldu. Dedemin evinde bir lambalı radyo vardı, onu da söktüğümü hatırlarım yine bu seneler içinde ya da az önce. Dedem ve annem tamir işlerine daha yatkındı, belki bilinç altıma işlemiştir. İlk devremi, elektronik devremi ilkokul 4. ya da 5. sınıfta yaptığımı hatırlarım, daha önce çokça parçaladığım board’lardan birini LED’lere falan bağlamıştım. Bir lehim makinesi hikayem var, 1990 yılında aldım, kendi harçlıklarımla Sonar marka bir havya almıştım. Havya demek daha doğru! Hala duruyor, bir kere ocağını değiştim ama ocağı ben söktüğümde çalışıyordu o ayrı.. Yine Çukurbostan’da, ki hikayelerimin çoğu 1992 Eylül’e kadar bu civarda geçer, telefoncu diye tabir edilen ama günümüz telefoncularından çok farklı elektronikçi abilerim vardı, onlarla vakit geçirir, elektronik öğrenmeye çalışırdım. 1992 Eylül’den sonra galaksi dışına, Beylikdüzü’ne taşındık.. Normal çocuklar ya da yeni yetme gençler gibi davranışlarım elbette vardı ama aynı anda yine kendime bir elektronikçi bulmuştum. Remzi abi ve sanırım Cemil abi ile birlikte takılıyordum. Orada bayağı televizyon tamiri öğrendim. Bazen ufak tefek arızaları tamir eder, para kazandırırdım. Bir keresinde hatta belediyenin yaptığı küçük pazar yerindeki aydınlatmaları bağlayıp para kazanmışlığım da vardır. Bazen de ortaokulda arkadaşların özellikle NES – TV atarilerini ve walkman’lerini falan tamir edip para kazanmışlığım vardır. Sonraları bu tamir işlerini bedava yapar oldum gerçe : ) Daha çok analog elektronik ile ilgileniyordum, sanırım lise yıllarımda da bu durum çok farklı olmadı.

Liseye başladığımda sevgili dostum, Koray ile elektronik konusunda çok konuştuk, biz birbirimize benzeyen insanlarmışız meğer.. Bana demişti ki elektroniği bana yeniden sevdirdin. Şimdi ABD’de yüksek mertebede işler yapıyor. Orada olmasına o kadar memnunum ki.. Daha sonra görüştüğümüzde geri gelme bile dedim. Geliyor Türkiye’ye arada da, geldiğinde sağolsun haber veriyor görüşüyoruz. Last time, when we met, we had spoken in English almost!

Lise yıllarımdan sonra üniversiteye doğru tercih yapmak gerekiyordu, elektronik ve bilgisayar bölümlerini tercih etmek konusunda oldukça kararsızdım. Pek de yüksek bir puan almadım ama yine de belli üniversitelerin elektronik ya da bilgisayar bölümlerine girebiliyordum. Fakat “Mesleki” sayfasında belirttiğim üzere “doğanın mekaniği”ni öğrenmek için Biyoloji okumayı tercih ettim.

Bu hobimden vazgeçtim mi hayır, elimden geldiğince boş zamanlarımda elektrik – elektronik ile uğraştım. Belki bilgisayar bu dönemlerde daha ağır bastı ama elektronik zaten bu işin temeli değil miydi? Çok anakart, işlemci, RAM söktüm taktım..

Günümüze kadar bu durum bazen alt başlıkları değişse de, devam etti. Zaman zaman dijital elektronik ile daha çok uğraşsam da, zaman zaman ise araç elektroniğine merak salsam da, ağırlıklı olarak analog sistemler ile uğraşıyorum. Yine geçiş noktası teşkil eden PIC, Arduino ve Raspberry ile ilgili projelerim de var..

Çalışma odamda elektronik uygulamalarıma devam ediyorum. Aşağıda sizinle bir videomu paylaşmak istiyorum:

Elektrik – Elektronik dışında diğer teknik konularda da çalışmalarım var, yine hobi işleri, tamir işleri.. Evde sıhhi tesisat, duvar, fayans vb. işleri yapabilirim. Büyük ve küçük amcam sağolsun bayağı marangozluk da öğrendim.. Elimden gelir ama bunları uzun uzun yazmaya gerek yok.. Buraya kadar okuduysanız ne mutlu bana..